Clos de Bèze
torsdag, 27/02-2025

Clos de Bèze

CLOS de BÈZE Domaine BART

vertikal 2007 til 2019

Domaine BART er et fantastisk, men også eftertragtet vinhus, så populært at de ikke har haft mulighed for at sælge til Danmark siden 2019. Men takket være Sørens personlige forbindelser – ejer af både Norsminde Kro og kroens egen vinimport, WineAdvisor – og har vi alligevel sikret os en samling af vine herfra.

Derfor kan vi tilbyde denne unikke smagning. Domaine Bart ligger i Marsannay og er hæder kronet for sin exceptionelle kvalitet. De afsætter normalt kun deres vine internt i Frankrig, derfor er BART ikke kendt i Danmark – men du kan godt glæde dig!

Søren har samlet vin i mange år, og hans nære forbindelse i Bourgogne, Jacques, har haft tilknytning til Domaine Bart siden 1980. I dag drives vinhuset af Christophe og hans nevø Pierre, hvor Pierre har været den drivende kraft siden han vendte hjem til domainet i 2009. Efter Pierres far desværre gik bort i midten af 80’erne, trådte Christophe til og videreudviklede domainet og udvidede med flere vinmarker. Siden 2009 har Pierre og Christophe været et stærkt makkerpar, og sammen har de forvandlet Domaine Bart til noget virkelig storslået.

Søren har, takket være Jacques’ imponerende private vinkælder, smagt masser af Domaine Bart Grand Cru – både mange gange og i forskellige årgange. Han har derfor opbygget en dyb forståelse for vinenes udvikling, og senest har han smagt årgangene 2004 og 2005, som stadig står flot. Det er særligt fascinerende at opleve de udfordrende årgange, da det giver en fantastisk indsigt i, hvor komplekst vinproduktion er – og hvorfor det er så vigtigt at nyde vin, når den virkelig er god. Det er dét, der er det fede ved en VERTIKAL smagning!

Domaine Bart er flere år i træk blevet kåret som Fixins bedste vinmager af de lokale bønder – og det med god grund! Du kan roligt glæde dig til denne oplevelse. Vi starter med at varme op med nogle lokale vine, herefter smager vi:

  • VERTIKAL 2007– 2019 CHAMBERTIN CLOS DE BEZE Domaine BART (vi smager ikke 2013)

Pris pr. person: 2.700,-
Varighed: 3 timer

Pierre Bart siger selv, at hans Clos de Bèze er lidt lettere og mere elegant end mange af de andre, der producerer på marken. Siden 2007, altså den første årgang, vi skal smage, er der brugt 50% hele klaser, og vinen er lagret på 50% ny eg. Det giver en unik balance i vinen. Stokkene er fra midten af 60’erne.

Fakta, historie og tørre tal…

Som de fleste af Bourgognes vinmarker har Clos de Bèze adskillige ejere, atten i alt. Kvaliteten varierer desværre fra producent til producent, og selvom vinene fra Chambertin er blevet kaldt “King of Wines”, producerer mindre dygtige vinmagere ikke altid vine, der fuldt ud lever op til det ry.

Kvaliteten af vine fra Clos de Bèze anses for at være højere og mere konsistent end dem fra Le Chambertin. De er dog de to bedste vinmarker i kommunen. Vinene karakteriseres som ret kraftige. De har en koncentreret frugtsmag, som er intens, givtig og rig i smagen. Det er parfumerede vine med masser af aromaer. Det er vine, som er meget langtidslagringsvenlige, og ved korrekte opbevaringsforhold kan de ligge op til 30 år.

Forskellen mellem Clos de Bèze og Le Chambertin skal findes dybt i undergrunden. Begge marker er i den dybere del af Chambertin, hvilket gør, at disse vine har lidt højere alkohol- og tanninindhold end de 7 andre grand cru-vinmarker i appellationen.

Vin fra Clos de Bèze har en vis finesse, som kompenserer for dens relativt lave krop, og den kan ved opbevaring i rette forhold gemmes mellem 12 og 30 år.

Clos de Bèze og Le Chambertin er et niveau over de andre syv Grands Crus med “Chambertin” som en del af deres navn. Dette afspejles også i det tilladte udbytte, hvor Chambertin og Clos de Bèze er begrænset til et basisudbytte på 35 hl/ha, mens de øvrige syv tillades 37 hl/ha.

De øvrige marker er Griotte, Mazis, Les Gémeaux, En la Chapelle, Aux Charmes, Latricières, Mazoyères ou Charmes.

Historie

Omkring 630 e.Kr. gav Algamaire, hertugen af det sydlige Bourgogne, Abbey of Bèze en del jord i Gevrey, hvor cisterciensernonnerne i Notre Dame de Tart først dyrkede jorden til en vingård. Seks århundreder senere blev marken ved siden af klosteret købt af en bonde ved navn Bertin, og marken blev kaldt Champs de Bertin, eller “Bertins mark”. Bertin plantede også vinstokke på sin mark, og navnet blev hurtigt forkortet til Chambertin.

I 1702 erhvervede vinbonden Claude Jobert begge vinmarker, der forenede både Chambertin og Clos de Bèze.

Produktion (tal er fra 2008)

Det totale markstykke er 14,67 hektar. Det giver ca. 508 hektoliter vin, svarende til lidt under 68.000 flasker.

AOC-regler for Clos de Bèze

Den vigtigste druesort for Chambertin-Clos de Bèze er Pinot Noir. Dog tillades der op til 15 % af enten Chardonnay, Pinot Blanc eller Pinot Gris som tilbehørsdruer, hvilket uhyre sjældent bruges af nogen Grand Cru-producenter. Det tilladte “basisudbytte” var i 2008 42 hektoliter pr. hektar. Der skal minimum være en beplantningstæthed på 9.000 vinstokke pr. hektar, og der skal være en minimumsmodning af druerne på 11,5 % potentiel alkohol, ellers må de ikke bruges til Clos de Bèze. Totalt areal 15,39 hektar.

Klassifikation

Hele marken er klassificeret som Grand Cru.

Man må gerne deklassificere til Gevrey-Chambertin 1. cru, Gevrey-Chambertin, Bourgogne Côte d’Or eller Bourgogne.

Vine

Fra marken produceres udelukkende rødvin på Pinot Noir.

Der må faktisk suppleres med Chardonnay, Pinot Blanc og Pinot Gris.

Clos de Bèze produceres bl.a. også af:

Maison Bouchard Père et Fils, Domaine Burguet, Domaine Henri, Domaine Drouhin-Laroze, Domaine Duroché, Maison Magnien Frédéric og Domaine Rousseau Armand.